2 juni 2015

Miniarbete-Kosovare Asllani

Karriär

Kosovare Asllani är en svensk fotbollsspelare. Hon är född 1989 i Kristianstad.
Hennes fotbollskarriär startade i Vimmerby IF, där spelade hon till år 2007 då hon började spela med Linköpings FC. Under hennes år med Linköping gick det väldigt bra, speciellt 2009 när de vann allt, de vann SM-guld, Svenska cupen och Supercupen. Eftersom det gick så bra för henne så kände hon att hon ville utmana sig själv lite. Så i december 2009 skrev hon på ett kontrakt för Chicago Red Stars. Där spelade hon 13 matcher och hon gjorde 2 mål. Hon spelade i Chicago till den säsongen var slut i augusti 2011. När den säsongen var över åkte hon tillbaka till Sverige. Där spelade hon klart säsongen i damallsvenskan med Linköping. Efter det fortsatte hon med Linköping hela säsongen 2011. Mellan 2007-2011 spelade Asllani totalt 69 matcher och gjorde 28 mål med Linköpings FC.
Efter att hon hade spelat med Linköping under hela 2011 så bytte hon klubb, fast den här gången bara till ett annat lag i damallsvenskan, Kristianstads DFF. I landslaget hade Kosovare varit ordinarie spelare 2008-2010, men i VM 2011 fick hon inte spela. I september 2012 skrev hon kontrakt för PSG, Paris Saint Germain och där spelar hon än idag. Totalt i Svenska damlandslaget har hon spelat 51 matcher och gjort 11 mål mellan 2008-2013.

Allmänt

Hon har haft ganska många skador genom åren men en av hennes skador var väldigt otäck. Hon spelade match med sitt PSG mot Lyon och bröt käkbenet efter en nickduell. Hon behövde inte opereras men hon var tvungen att ha en mask över ansiktet för att skydda käkbenet innan det hade läkt färdigt. Hon missade landskamp mot Kanada men inte något annat viktigt.

Asllani ska snart ge ut en barnbok som handlar om henne själv, den heter ”Passa bollen! Ropar Kosse”. Hon tycker att det finns för få fotbollsböcker som handlar om duktiga tjejer och därför ville hon ge ut en bok som visar att även tjejer kan vara framgångsrika inom fotbollen. Boken handlar inte bara om fotboll utan om henne som person i helhet. Eftersom båda hennes föräldrar är från Kosovo så har hon invandrarbakgrund så boken berättar om det också. Boken släpps 1 juni. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar